zeehonden kijken

Zeehonden (be)zoeken tijdens de vakantie

Aaah, wat zijn ze lief! Zeehonden kijken met je gezin is een super leuk uitje nu de zeehonden weer boven wat rusten op de zandbanken en je ze goed kan bekijken vanaf een schip tijdens een zeehonden safari. De Nederlandse Waddenzee bevat heel veel zeehonden, dus je hebt er zo een paar gespot! Of breng een bezoek aan het Zeehonden centrum Pieterburen, waar zieke zeehonden worden verzorgd en je alles kan leren over de zeehonden in de Nederlandse natuur.

Waar kan je zeehonden kijken

Je kunt natuurlijk de zeehonden op hun best zien in de vrije natuur, Ga zeehonden spotten vanaf een vissersschip tijdens een Zeehondensafari van 3 uur over het natuurreservaat Oosterschelde in Bruinisse. Of bezoek Zeehondencentrum Pieterburen, waar ze de zieke zeehonden verzorgen en je alles kan leren over zeehonden in de Nederlandse natuur. Liever zeehonden kijken, gecombineerd met andere dieren en attracties? Dan kan je kiezen uit een bezoek aan Dolfinarium Harderwijk, Sealife Scheveningen, Boudewijn Seapark (BE), Sea Life Center in Blankenberge, (BE), Deltapark Neeltje Jans of Zee Aquarium Bergen!

Zeehonden safari over de Oosterschelde

Beleef samen met het gezin een unieke zeehondensafari bij De Vrolijke Visser. Je vertrekt vanaf Bruinisse uit de pittoreske haven. Tijdens de 3 uur durende tocht over het natuurreservaat Oosterschelde vaar je onder andere langs mosselbanken en diepe stroomgeulen. Wanneer de boot bij de zeehondenzandbank aankomt, zal je zeehonden zien liggen. Meestal zijn ze in groten groepen, maar soms spot je er maar een paar. Sommige zeehonden zijn erg nieuwsgierig en komen een kijkje nemen, tot wel 5 meter van het schip. Geniet van een heerlijk dagje op het water!  Aan boord is er de mogelijkheid om eten en drinken aan te schaffen.

zeehonden spotten

Bezoek de Zeehonden in Pieterburen

Een dag op bezoek bij de zeehonden en zien hoe ze worden verzorgt als ze ziek zijn of klein? Kom ook eens een kijkje nemen bij Zeehondencentrum Pieterburen, Want Pieterburen is het grootste gespecialiseerde zeehondenziekenhuis van Europa! Zie hier hoe zeehonden verzorgd worden en leer meer over de taal van de zeehonden.

zeehonden centrum pieterburen

Welke zeehonden zijn er te zien in Nederland

In Nederland zijn er verschillende soorten zeehonden te zien. De twee meest voorkomende soorten zijn de gewone zeehond (Phoca vitulina) en de grijze zeehond (Halichoerus grypus). Hieronder volgt wat informatie over beide soorten:

 1. Gewone zeehond: De gewone zeehond is de kleinste van de twee soorten zeehonden die in Nederland voorkomen. Ze hebben een korte snuit en relatief grote ogen. Volwassen gewone zeehonden hebben een grijze of bruine vacht, terwijl jonge zeehonden een witte vacht hebben. Gewone zeehonden zijn te vinden in de Waddenzee, de Zeeuwse wateren en de Zuid-Hollandse Delta. Ze worden ook wel eens gespot langs de Noordzeekust.
 2. Grijze zeehond: De grijze zeehond is groter dan de gewone zeehond en heeft een robuust uiterlijk. Volwassen grijze zeehonden hebben een donkergrijze tot bruine vacht, terwijl jonge zeehonden een witte vacht hebben. Grijze zeehonden zijn voornamelijk te vinden in de Waddenzee, met name op de zandbanken en eilanden. Ze kunnen ook af en toe langs de Noordzeekust worden waargenomen.

Beide soorten zeehonden worden regelmatig gezien tijdens excursies in de Waddenzee en andere kustgebieden. Het is belangrijk om een gepaste afstand te bewaren en de zeehonden niet te verstoren, aangezien ze beschermde dieren zijn.

zeehonden in Nederland

Zijn er ook shows te zien met Zeehonden

Het is belangrijk op te merken dat het houden van shows met zeehonden in Nederland en België verboden is. Sinds de invoering van de Europese Habitatrichtlijn in 1992 en de Wet Natuurbescherming in Nederland en de Dierenwelzijnswet in België, is het niet toegestaan om wilde dieren, waaronder zeehonden, te gebruiken voor commerciële shows of entertainmentdoeleinden.

In plaats daarvan worden er educatieve programma’s en excursies aangeboden waarbij mensen de mogelijkheid hebben om zeehonden in hun natuurlijke habitat te observeren, zonder hen te storen. De Waddenzee, een UNESCO Werelderfgoedgebied, is een van de belangrijkste gebieden in Nederland en België waar je zeehonden kunt zien. Er worden boottochten en wadlooptochten georganiseerd waarbij je de kans krijgt om zeehonden te spotten op de zandbanken en eilanden in de Waddenzee.

Daarnaast worden er in Nederland en België verschillende zeehondenopvangcentra beheerd, zoals Ecomare op Texel in Nederland en het Sea Life Center in Blankenberge, België. Deze centra bieden educatieve programma’s en exposities waar bezoekers meer kunnen leren over zeehonden en hun bescherming. In het Zeehonden centrum Pieterburen worden gewonde, zieke en te vroeg geboren zeehonden opgevangen en verzorgt. Daarna gaan ze meestal terug in de vrije natuur.

zeehonden in Sea life bekijken

Goedkoop uit met kinderen

Als je kinderen hebt, wil je ze natuurlijk zo veel mogelijk leuke dingen laten beleven. Helaas kunnen de kosten van een dagje uit snel oplopen, vooral als je naar een pretpark gaat. Gelukkig zijn er veel manieren om goedkoop uit te gaan met kinderen en toch een leuke tijd te hebben. Hier zijn enkele tips voor goedkope dagjes uit en leuke goedkope uitjes.

Goedkoop dagje weg

Een goedkoop dagje weg kan heel leuk zijn als je weet waar je moet zoeken. Hier zijn enkele ideeën voor goedkope dagjes uit:

 1. Ga naar een park – Er zijn veel mooie parken in Nederland waar kinderen zich kunnen vermaken. Je kunt een picknick meenemen en de hele dag genieten van de natuur.
 2. Bezoek een museum – Sommige musea hebben speciale familiedagen waar je goedkoper naartoe kunt gaan. Bovendien zijn er veel musea waar kinderen gratis naar binnen mogen.
 3. Ga naar de bibliotheek – Bibliotheken organiseren vaak gratis activiteiten voor kinderen, zoals voorleesuurtjes en knutselmiddagen.
 4. Maak een wandeling – Wandelen is gratis en je kunt het overal doen. Zoek een mooie plek uit en geniet van de omgeving.

Dagje uit met korting

Als je een dagje uit wilt gaan met korting, zijn er verschillende manieren om geld te besparen. Hier zijn enkele tips:

 1. Zoek online naar kortingscodes – Veel pretparken en attracties bieden online kortingscodes aan. Door deze codes te gebruiken, kun je vaak flink besparen op de toegangsprijs.
 2. Maak gebruik van acties – Sommige supermarkten en winkels bieden acties aan waarmee je goedkoper naar een pretpark of attractie kunt gaan.
 3. Check de website – Op de website van een pretpark of attractie kun je vaak zien welke kortingen er beschikbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld besparen door online tickets te kopen in plaats van aan de kassa.

Korting op pretparken

Een dagje naar een pretpark kan behoorlijk duur zijn, vooral als je met het hele gezin gaat. Gelukkig zijn er verschillende manieren om korting te krijgen op pretparken. Hier zijn enkele tips:

 1. Koop online tickets – Veel pretparken bieden online tickets aan die goedkoper zijn dan tickets die je aan de kassa koopt.
 2. Zoek naar kortingscodes – Zoals eerder vermeld, kun je online kortingscodes vinden waarmee je flink kunt besparen op de toegangsprijs.
 3. Maak gebruik van acties – Supermarkten en winkels bieden vaak acties aan waarmee je goedkoper naar een pretpark kunt gaan. Door op tijd op deze acties te reageren, kun je flink besparen op de toegangsprijs.

Meer als dit